فهرست مطالب

دانشکده پزشکی دانشگاه علوم پزشکی تهران - سال شصت و هشتم شماره 8 (پیاپی 116، آبان1389)

مجله دانشکده پزشکی دانشگاه علوم پزشکی تهران
سال شصت و هشتم شماره 8 (پیاپی 116، آبان1389)

  • تاریخ انتشار: 1389/08/01
  • تعداد عناوین: 10
|
  • بهارک اختر دانش، محمدحسین رادفر، فاطمه باقری صفحه 439
    استفاده از حیوانات آزمایشگاهی در تحقیقات سابقه بسیار قدیمی دارد و این حیوانات در واقع اساس تحقیقات بیولوژیک را تشکیل می دهند. در بین حیوانات آزمایشگاهی جوندگان کوچک از جمله موش سوری و رت متداول ترین حیوانات مورد استفاده جهت امور تحقیقاتی هستند. نگهداری این حیوانات امروزه بر اساس استانداردهای مختلفی صورت می پذیرد و حیوانات آزمایشگاهی به اشکال آکسنیک، نوتوبیوتیک، عاری از اجرام پاتوژن خاص یا در شرایط متعارف نگهداری می شوند. از آنجایی که نگهداری حیوانات به روش های آکسنیک، نوتوبیوتیک و عاری از اجرام پاتوژن خاص به امکانات ویژه ای نیاز دارد و استفاده از آن ها محدود به تحقیقات خاص می شود، در حدود 95% از حیوانات آزمایشگاهی در شرایط متعارف نگهداری می شوند و در این شرایط امکان ابتلا به انواع بیماری های عفونی ازجمله آلودگی های انگلی به راحتی فراهم است.
  • علی اکبر امیر زرگر، مجید محمودی، هدایت ال.. نحوی، امیر کساییان، زهرا صفری، مهدی محمودی، یدالله شکیبا، کوروس دیوسالار، عباس جعفری، بیتا انصارپور، بتول مرادی، محمد علی محققی صفحه 444
    کانسر پستان یکی از بدخیمی های کشنده در جمعیت زنان دنیا به شمار می رود و حدود 18% از کانسرها در این جمعیت، سرطان پستان می باشد. فاکتورهای متعددی در بروز این بیماری دخالت دارند. عوامل ژنتیکی، نواقص هورمونی، اثرات محیطی و شغلی و حتی عوامل عفونی می توانند در بروز این بیماری نقش داشته باشند. از جمله عوامل ژنتیکی، ژن ها و یا الل های مولکول های سازگار نسجی (MHC و یا HLA در انسان) می باشند که می توانند در ابتلا افراد به کانسر پستان و یا در مقاومت فرد در برابر این بیماری دخالت و یا فعالیت داشته باشند. مولکول های HLA-class II که توسط این ژن ها بیان می گردند، مولکول های گلیکوپروتیینی هستند که در سطح سلول های عرضه کننده آنتی ژن از قبیل سلول های دندرتیک، ماکروفاژها و لنفوسیت های B مشاهده می شوند.
  • ثمیله نوربخش، محمد فرهادی، فریده ابراهیمی تاج، زهرا حججی، آذردخت طباطبایی صفحه 451
    عفونت دستگاه تنفسی فوقانی از شایع ترین علل مراجعات سرپایی و بستری کودکان بوده و پنوموکک از عفونت های مهم در تمام سنین بسیاری از کشورها به ویژه کشورهای در حال توسعه است. عوامل شایع عفونت تنفسی استرپتوکوک پنومونیه 30 تا 66%، هموفیلوس آنفولانزا 20 تا 30%، موراکسلا کاتارالیس 12 تا 28%، باکتری های بی هوازی در 30% که بیشتر موارد آن عفونت با منشا دندانی هستند. شایع ترین عارضه عفونت تنفسی فوقانی اوتیت میانی و سینوزیت باکتریایی حاد است که نیاز به تجویز آنتی بیوتیک ها با هدف کوتاه کردن مدت عفونت و بیماری کاهش آسیب مخاطی و جلوگیری از درگیری اوربیت و سیستم عصبی مرکزی دارد. عفونت های تنفسی پنوموککی در کودکان اغلب بدون باکتریمی است باکتریمی پنوموککی در موارد پنومونی حدود 30-10% است که در عفونت های تنفسی فوقانی کمتر نیز می باشد. بنابراین استفاده از روش کشت به عنوان استاندارد طلایی تشخیصی مشکل ساز است
  • قاسمعلی خراسانی، امید حسنی، محمدرضا فره وش صفحه 459
    کنترل موفق نوک بینی به عنوان یکی از دشوارترین مراحل در هر عمل جراحی پلاستیک بینی در نظر گرفته می شود. تغییر محل نوک بینی عمدتا به میزان تغییر درجه پروجکشن یا چرخش نوک بینی بستگی دارد. پروجکشن بینی به فاصله خلفی- قدامی نوک بینی در صفحه عمودی صورت اطلاق می شود. چرخش بینی به صورت حرکت نوک بینی در راستای یک قوس حلقوی Circular که شعاع آن از صفحه صورت Facial plane ثابت باقی می ماند تعریف می گردد. شمار زیادی از روش های کمی برای اندازه گیری چرخش و پروجکشن نوک بینی معرفی شده اند. پروجکشن بیش از حد نوک بینی Overprojected یک مشکل شایع است که غالبا در آنالیزهای پیش از جراحی به طور واقعی تخمین زده نمی شود به ویژه اگر تنها مشکل نوک بینی نباشد. اندازه نوک بینی در 80% موارد دلیلی برای تقاضای رینوپلاستی است.
  • مهدی عقیلی، مریم مشتاقی، فرهاد سمیعی، ابراهیم عصمتی، مهبد اصفهانی، حسنعلی ندایی، پیمان حداد صفحه 465
    درمان رادیوتراپی در سال های اخیر به عنوان درمان ادجوانت استاندارد در آدنوکارسینوم معده بعد از رزکسیون جراحی به کار می رود. این استراتژی درمانی بعد از گزارش نتایج مطالعه INT0116، که افزایش در بقای کلی و بدون بیماری را با کمورادیاسیون ادجوانت نشان داد، متداول شد. توصیه های طرح درمان که بر اساس مطالعه INT0116 به چاپ رسیده است، تکنیک قدام و خلف Parallel Opposed را در اکثریت موارد یک طرح کاربردی درمان می دانند. به علاوه در مطالعه INT0116، در بازبینی اولیه طرح های درمان رادیوتراپی، 35% این طرح ها دارای خطای ماژور یا مینور بودند. این خطاها بیان کننده پیچیده بودن درمان های رادیوتراپی معده هستند. مقالات مرتبطی در این سال ها منتشر شده است که می توانند به عنوان یک مرجع مناسب راهنمای طرح درمان رادیوتراپی برای انکولوژیست ها باشد. بر اساس این نتایج، اجرای صحیح رادیوتراپی معده پیچیده بوده و با چالش های زیادی همراه است.
  • ام البنین پاک نژاد، خاطره امیری، مرضیه پازوکی صفحه 473
    بیماری های انسدادی مزمن ریوی Chronic Obstructive Pulmonary Disease از جمله شایع ترین علت مراجعه بیماران به پزشکان و شایع ترین بیماری ریوی است که توسط پزشکان مورد بررسی و درمان قرار می گیرد. COPD مجموعه ای از بیماری ها را در بر می گیرد که به لحاظ پاتوفیزیولوژیک با محدود شدن جریان هوا، اختلال عملکرد موکوسیلیاری التهاب و تغییر در ساختار جریان هوا مشخص می گردد. با وجود آن که COPD به مفهوم بیماری های ریوی درگیر کننده مجاری هوایی و انسداد دهنده این مجاری است، لیکن در طبقه بندی رایج بیماری های مذکور عدم توافق قابل توجهی وجود دارد. امروزه بیماری های انسدادی مزمن راه هوایی به دو دسته آسم و COPD طبقه بندی می شود که COPD خود شامل برونشیت مزمن و آمفیزم است.
  • رضا افغانی*، علی امینیان، سید رسول میرشریفی، علی جعفریان، حمید قادری، مرتضی نوعپرست، سید حبیب الله دشتی صفحه 481

    سنگ کیسه صفرا یکی از مشکلات اصلی سلامت در سراسر جهان است و شیوع آن بین 15-10 درصد گزارش شده است. (بررسی سونوگرافی). اغلب بیماران در سراسر زندگی بدون علامت باقی می مانند. بعضی از بیماران به دلایل ناشناخته به سمت مراحل علامت دار پیشرفت می کنند. سنگ کیسه صفرا در بیماران بدون علایم صفراوی به طور اتفاقی با سونوگرافی، سی تی اسکن، رادیوگرافی شکمی یا در لاپاراتومی تشخیص داده می شود. تقریبا 3% از افراد بدون علامت در سال علامت دار می شوند بیماری سنگ صفراوی عارضه دار شده سالانه در 5-3 درصد از بیماران علامت دار ظاهر می شود. در طی یک دوره 20 ساله حدود 3/2 بیماران بدون علامت با سنگ صفراوی بدون علامت می مانند. شیوع سنگ صفراوی به فاکتورهای بسیاری از جمله سن، جنس، زمینه ارثی وابسته است.

  • محمد بنازاده، محسن اشراقی، محمدعلی نویان اشرف صفحه 487
    مدیاستینیت حاد نکروزان یکی از بیماری های کشنده است که علی رغم درمان های معمول 40% مرگ و میر دارد. از علل شایع می توان از پرفوراسیون اوروفارنژیال، ترومای گردنی، سینوزیت و پارگی مری گردنی نام برد. بهترین روش تصویربرداری سی تی اسکن گردن و قفسه سینه با کنتراست تزریقی است که پیشرفت قابل توجهی در تشخیص ایجاد کرده است. روش های درمانی متفاوت شامل روش درناژ گردنی، درناژ ترانس توراسیک و اخیرا درناژ ترانس پریکاردیال مطرح شده است. در تمام بیماران بدون توجه به روش های درمانی تاخیر در تشخیص و درمان جراحی عامل اصلی مرگ و میر بوده است. همچنین چون عفونت مدیاستن با تاخیر در تشخیص همراه است. اکثر مقالات توصیه به بررسی زود هنگام پس از درناژ اولیه جهت تشخیص هر گونه تجمع احتمالی مدیاستن نموده اند. عامل اصلی در مداخله به روش ترانس توراسیک محل عفونت که بر اساس یافته های CT اسکن از پایین تر از مهره T4 یا پایین کارینا بوده است.
  • منصوره تقاء، عبدالرضا ناصر مقدسی، بهارک مهدی پور آقاباقر صفحه 491
    انسفالیت بیکراستافBickerstaff’s Brainstem Encephalitis یک بیماری دمیلیزان و نادر در سیستم عصبی مرکزی می باشد که علت بروز آن همچنان ناشناخته باقی مانده است. اما احتمالا این بیماری ریشه در اختلالات اتوایمیون داشته باشد. BBE، شروع حاد و پیشرونده افتالموپلژی و آتاکسی است که با اختلال در سیستم عصبی مرکزی باعث اختلال هوشیاری و هایپررفلکسی می شود. اکثر بیماران پروگنوز خوبی دارند، تعداد کمی از آنها می میرند و یا دچار بهبودی ناقص همراه با علایم عود کننده می شوند. به دلیل هم پوشانی این بیماری با سندرم گیلن باره ممکن است تظاهرات درگیری اعصاب محیطی را نیز در روند بیماری شاهد باشیم. انسفالیت یک بیماری نادری است که با تشخیص به موقع درمان می شود. خانمی 83 ساله با شکایت ضعف اندام های فوقانی و تحتانی همراه با تکلم دیس آرتریک در بخش نورولوژی بیمارستان سینا بستری شد.
  • سید احمد سید علی نقی صفحه 496
    بیماری ایدز به خاطر معضلات اجتماعی و برچسبی که مبتلایان گرفتار آن می شوند حایز اهمیت است. مبتلایان به عفونت HIV بسیار آسیب پذیر بوده و نیازمند حمایت های روحی و روانی از جانب خانواده و جامعه می باشند. اختلالات اضطرابی به صورت ترس های مرضی، ترس از فضای باز، اختلال وسواسی اجباری و فوبیای فردی و اجتماعی بروز می کند. در مواردی که فرد HIV مثبت با درگیری های خانوادگی، جابه جایی شغلی، بلاتکلیفی مالی و روند بیماری سروکار دارد بروز اضطراب بیشتر است. ندرتا اسکیزوفرنی با شروع بیماری ایدز بروز می کند. عوامل استرس زا مانند بیان HIV مثبت بودن، دو راهی شروع درمان و انجام آزمایشات متعدد به بروز اختلالات روان -پریشی کمک می کنند. همچنین افسردگی، ترک تحصیل، نگرش منفی جامعه، فشارهای روانی و آسیب های اجتماعی از مهم ترین معضلات مبتلایان به ایدز می باشند.
|
  • Baharak Akhtardanesh , Mohammad Hossein Radfar , Fatemeh Bagheri Dvm Page 439
    Efforts have been made worldwide to identify and to study parasites of laboratory animals, aiming at the achievement of proper procedures for eradication of parasitic infestations, considering the important role of these animals in scientific research. There is no sufficient data about parasitic infestations of Laboratory animals which are kept in conventional systems in Iran. In this scope, peresent study was designed to investigate the presence of ectoparasites and endoparasites in conventionally maintained laboratory rats (Rattus norvegicus) and in mices (Mus musculus).
  • Ali Akbar Amirzargar , Majid Mahmoodi , Hedayat Nahvi , Amir Kasaian , Zahra Safari , Mahdi Mahmoudi , Yadolla Shekiba , Kouros Divsalar , Abbas Jafari , Bita Ansarpour , Batool Moradi , Mohammad-Ali Mohagheghi Page 444
    Based on the reports, high frequency of special alleles of HLA class II genes might be associated with susceptibility to or protective from a particular cancer. These alleles might vary depending on the geographical region. Here we investigate the association between alleles of HLA class II genes and breast cancer in Iranian women
  • Samileh Noorbakhsh , Mohammad Farhadi , Farideh Ebrahimi Taj , Zahra Hojaji , Azardokht Tabatabaei Page 451
    Streptococcus pneumoniae is a common cause of respiratory infection. Pneumococcal upper respiratory tract infection (URTI) in children is seldom bacteremic. Determination the prevalence of S.pneumoniae infections in children with URTI using rapid urinary antigen test (BINAX now) and titration of serum pneumolysin antibody (added to conventional culture) was the object of this study
  • Ghasemali Khorasani , Omid Hasani , Mohamadreza Farahvash Page 459
    Proper nasal tip control is a difficult step in rhinoplasty. The aim of this study was to compare the effects of two cartilage modifying methods, Septocolumellar Suture (SCS) and Lateral Crural Overlay (LCO), on nasal tip projection and rotation. In a single-blinded clinical trial, 36 patients who were scheduled for nasal tip deprojection were enrolled. A profile photograph of face was taken from all the patients before and three months post operation
  • Mahdi Aghili , Maryam Moshtaghi , Farhad Samiee , Ebrahim Esmati , Mahbod Esfahani , Hasan Ali Nedaee , Peiman Haddad Page 465
    The current standard of adjuvant management for gastric cancer after curative resection based on the results of intergroup 0116 is concurrent chemoradiation. Current guidelines for designing these challenging fields still include two-dimensional simulation with simple AP-PA parallel opposed design. However, the implementation of radiotherapy (RT) remains a concern. Our objective was to compare three-dimensional (3D) techniques to the more commonly used AP-PA technique
  • Omolbanin Paknezhad , Khatereh Amiri , Marzieh Pazooki Page 473
    Because bronchial hyper responsiveness (BHR) has been shown to be a risk factor for asthma and lung function decline, interest has focused on diagnosing BHR. The aim of our study was to measure the association between airway caliber relative to lung size expressed as the ratio between forced expiratory flow, mid expiratory phase, divided by forced vital capacity (FEF25-75/FVC) and BHR measured by methacholine challenge test (MCT) to obtain a cutoff for this ratio and positive MCT
  • Reza Afghani, Ali Aminian, Seyed Rasoul Mirsharifi, Ali Jafarian, Hamid Ghaderi, Morteza Noaparast, Seyed Habibollah Dashti Page 481

    Gall stone is an important health problem in the world for which different risk factors have been characterized. Gall stone and cardiovascular disease have common risk factors. Homocysteine is accepted as one of the risk factors for cardiovascular disease. We aimed to study the effect of homocysteine level on gall stone formation. 54 patients with gall stone-related diseases and 54 patients without stone (control group) were studied from January 2007 to December 2008. Control group consisted healthy subjects with ultrasound proven normal gallbladder

  • Mohammad Banazadeh , Mohsen Eshraghi , Mohammad Ali Noyan Ashraf Page 487
    Visual, brain stem auditory and somatosensory evoked potentials (EPs) have been traditional paraclinical tests to evaluate the competency of sensory tracts in MS patients. It seems that only one of these EPs could be sufficient, at least as a screening test. The objective of this paper is to evaluate the frequency of these three evoked potentials in definite MS patients. This descriptive cross-sectional study involved was 25 definite relapsing remitting MS patients who referred to our university hospital. Twenty five individuals from normal population without any neurologic, visual, auditory or sensory disorders have been evaluated as well to determine the standard values in our electrophysiology lab
  • Mansoureh Toghae , Abdoreza Naser-Moghadasi , Baharak Mehdipour-Aghabagher Page 491
    Bickerstaff's brainstem encephalitis (BBE) is a very uncommon central nervous system disease with unknown etiology. As it is usually responsive to treatment, the diagnosis this disease is important. It seems There is no reported Bickerstaff's brainstem encephalitis case in Iran. An 83 year old woman presented with vertigo, ataxia and dysarthria from a week prior to admission. Her T2 weighted MRI revealed high intensity lesions in the pons area. She received treatment with impression of ischemic stroke. After few days, lower extremities became weak symmetrically and deep tendon reflexes depressed. Deep sensory loss was noted too.